Акциите на Дойче Банк поскъпнаха

Акциите на Дойче Банк поскъпнаха
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    07.07.2018
  • Сподели:

Акциите на Дойче банк поскъпват с над 4% след информация в немския седмичник WirtschaftsWoche, според която JP Morgan Chase и Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) обмислят да закупят пакет от акции в намиращата се в затруднение голяма германска банкова институция.

Цитирайки регионални правителствени източници, бизнес седмичникът също така посочи, че канцлерът Ангела Меркел се е срещнал с Аксел Вебер – бивш управител на Бундесбанк и понастоящем председател на швейцарската банка UBS, за да узнае неговото мнение по отношение на Дойче банк.

На този етап няма коментари на информацията както от страна на германското правителство, така и от банките UBS, JP Morgan и ICBC, съобщава Ройтерс и допълва, че от Дойче банка са отказали каквито и да било коментари.

Редица инвеститори и анализатори продължават да се съмняват, че 48-годишният нов изпълнителен директор на голямата германска кредитна институция – Кристиан Севинг ще успее да я върне на пътя на печалбата, след като Дойче банк отчете финансови загуби през трите години под ръководството на неговия предшественик Джон Крайън.

Трябва да се има предвид, че в началото на месец юни „Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Дойче банк, а Федералният резерв определи като „тревожно" състоянието на американското ѝ дъщерно дружество и отчете, че то не е успяло да издържи редовния банков стрес тест.

Въпреки проблемите на Дойче банк, нейният франчайзинг привлича интерес с оглед на факта, че положението на Лондон като финансов център е застрашено от излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава WirtschaftsWoche, цитирайки неназовани инвестиционни банкери.

Мултинационални системно значими банки искат да засилят присъствието си във Франкфурт, тъй като германската финансова столица и седалището на Европейската централна банка вероятно ще придобият още по-голяма значимост след Брекзит.

Акциите на Дойче банк поскъпват в петък с 4,72% към и дори малко над бариерата от 10 евро за акция. Въпреки това нейните акции се понижават от началото на годината с около 20%, което доведе до намаляване на пазарната ѝ капитализация до под 20 млрд. евро, като в същото време пазарната капитализация на JP Morgan е от цели 353 млрд. долара, а на китайската ICBC – около 274 млрд. долара.

Прочетена 337 пъти

Станете почитател на Класа