ЕС събира автопроизводителите за противодействие на САЩ

ЕС планира да организира международни преговори с участието на най-големите автомобилни производители за изготвянето на компромисен план, който да осуети въвеждането на мита от страна на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за вноса на автомобили, съобщава Financial Times, позовавайки се анонимни дипломатически източници.

Намеренията са в преговорите да участват не само европейските автомобилни концерни, но и компании от САЩ, Южна Корея и Япония.

Главната цел на ЕС е компромисен вариант за избягване на тотално въвеждане на мита от 25 % за внасяните в САЩ автомобили.

Източникът от Европейската комисия е посочил, че планираните от Тръмп мита са в противоречие с правилата за международна търговия и ще окажат негативно влияние не само на европейската и американската икономики, но и в световен мащаб.

„ЕС няма да спести усилия тези мита да бъдат избегнати", казал източникът.

Плановете на Тръмп да наложи 25-процентни мита на вносните автомобили предизвикват остри реакции не само в Европа, но и в самите САЩ, отбелязва Financial Times.

Според Алианса на автомобилните производители, обединяващ компании от САЩ и от целия свят, митата ще повишат цените на продаваните в САЩ автомобили средно с 5,8 хиляди долара. Това според анализа се равнява на увеличение на данъчното бреме с 45 милиарда долара.

Търговската камара на САЩ публикува изслудване, в което се казва, че десет американски щата, които ще пострадат от митата на Тръмп, седем са го подкрепили на президентските избори – Луизиана, Тексас, Алабама, Охайо, Южна Каролина, Мичиган и Пенсилвания. Според анализа митата ще нанесат щети на икономиката на Пенсилвания за 1,7 милиарда долара, а на Южна Каролина – за 3 милиарда.

Станете почитател на Класа