Втората тръба на Турски поток може да мине през България

Природният газ по втората тръба на газопровода „Турски поток" в началото на 2020 г. може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария. Това съобщи президентът на „Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

„В началото на 2020 г. природният газ по „Турски поток", след като бъде пуснат в експлоатация неговата проектна мощност, може да премине през газотранспортните системи ни България, Сърбия и Унгария", каза Милер, отбелязвайки, че тези страни взеха решение да развиват своите газотранспортни системи. „Днес не мога да ви посоча точната дата, но абсолютно точно и първата, и втората отсечка на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2019 г.", каза той.

„Газпром" започна строителството на морския участък от „Турски поток" през май 2017 г. Морският участък на тръбопровода ще премине по дъното на Черно море до брега на Турция. Неговата дължина е 930 км. От там ще бъде продължена сухопътната отсечка до границите на Турция със съседните държави, посочва ТАСС. Проектът за газопровод „Турски поток" предвижда строителството на газопровод, състоящ се от две отсечки всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. Първата ще снабдява със „синьо гориво" турските потребители, а втората е предназначена за задоволяване на нуждите на страните от Южна Европа и Балканите

Станете почитател на Класа