Енергийната комисия даде мандат за Белене

Енергийната комисия даде мандат за Белене
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    07.06.2018
  • Сподели:

Парламентарната комисия по енергетика даде мандат на енергийния министър Теменужка Петкова да работи за реализацията на проекта АЕЦ „Белене". Решението беше предложено от ГЕРБ и подкрепено от БСП, въпреки че проектът на опозицията беше отхвърлен. Подкрепата от социалистите дойде с мотива, че страната ни трябва да покаже общата си политическа воля пред инвеститорите.

Министър Петкова се зарадва на политическия консенсус по решението ѝ, но бе категорична, че няма да се отстъпва от обявените принципи:

„Това е реализация на проекта на пазарен принцип без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на енергия.

От БСП обявиха, че ще подкрепят проекта на управляващите и в пленарната зала, обясни Таско Ерменков:

„Само като израз на желанието на БСП да не пречи, а да създава всички предпоставки за решаването на проблема с АЕЦ „Белене".

А Рамадан Аталай от ДПС обяви, че каквото и да гласуват депутатите, НС е единствено параван за решенията на правителството:

„Абсолютно нищо не зависи от това решение, което ще вземем ние днес. За да вземе МС, т.е. премиерът, едно решение, искате НС отново да бъде пак онзи параван, който по някакъв начин политически да размие решенията".

Срокът за избор на стратегически инвеститор и за структурирането на проекта е 31 октомври.

Прочетена 326 пъти

Станете почитател на Класа