Повишение на европейските борси

Европейските фондови индекси се повишават за трета поредна сесия на търговия благодарение на солиден подем на акциите от технологичния сектор, след като американският технологичен индекс Nasdaq Composite успя да нарасне в понеделник с 0,69% до нов рекорден връх на затваряне от 7606,45 пункта.

По време на вчерашната американска търговия акциите на три от технологичните гиганти в лицето на Apple, Microsoft и Amazon.com поскъпнаха съответно с 0,8%, с 0,9% и с 1,5%, приключвайки търговията на Уолстрийт в рекордни исторически нива на затваряне. За позитивно настроение в този важен сектор допринася и новината, че по-късно през седмицата компаниите Twitter и Netlix ще бъдат включени в широкия индекс S&P500.

Европейските технологични компании последваха вчерашното рали на Уолстрийт, като индексът Stoxx Europe 600 Technology Net Return нарасна във вторник с близо 2% към нов 17-годишен връх около 725,71 пункта (най-високо негово ниво от т.нар. „дот-ком" бум в началото на новото хилядолетие).

Акциите на холандската компания за процесори ASM International поскъпват с цели 5,71%, на швейцарската AMS AG – с 4,35% и на италианската STMicroelectronics NV – с 3,94%.

Именно подемът в технологичния сектор е в основата на днешното оцветяване в зелено на голяма част от европейските фондови пазари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 парира първоначалния си негативен старт и нараства слабо с 0,2%, докато германският индекс DAX30 се повишава с 0,6%, а френският CAC40 – с 0,25%.

Италианският фонов индекс FTSE100 MIB обаче парира сутрешния си отскок с 0,5% и вече се понижава с 0,66%, тъй като инвеститорите не реагираха позитивно на първата официална реч на новия премиер на страната Джузепе Конте преди гласуването на неговото правителство от Сената.

Британският индекс FTSE100 пък се понижава с 0,6% в резултат на поскъпване на лирата стерлинг спрямо долара и еврото след по-добри от очакваното проучване за активността в сферата на услугите във Великобритания.

Въпреки солидното представяне на технологичните компании, търговията на акции в останалите сектори не е толкова позитивна. Акциите на нискотарифната самолетна компания easyJet се понижават с близо 2%, на Air France-KLM падат с цели 4,45%, а на компанията-майка на British Airways – International Consolidated Airlines Group – с 2,8% след серия негативни анализи за въздухоплавателната индустрия като цяло в момент на високи петролни цени.

Акциите на Royal Bank of Scotland се понижават с близо 5% към 2,68 паунда за акция, след като късно снощи правителството на Великобритания продаде 7,7% от държавния дял от близо 70% в британската банкова институция.

Междувременно пазарите на акции на Уолстрийт отварят с нови, макар и по-предпазливи повишения. Технологичният индекс Nasdaq Composite напредва с 0,2% към 7625 пункта, като погледът на инвеститорите вероятно ще бъде отправен към неговия рекорден връх от 7637,27 пункта, достигнат за кратко към средата на месец март.

Индексите DJIA и S&P500 обаче се колебаят около вчерашните нива на затваряне, когато те нараснаха съответно с около 0,7% и с 0,5%.

Станете почитател на Класа