Повишение на европейските борси

Повишение на европейските борси
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    06.06.2018
  • Сподели:

Европейските фондови индекси се повишават за трета поредна сесия на търговия благодарение на солиден подем на акциите от технологичния сектор, след като американският технологичен индекс Nasdaq Composite успя да нарасне в понеделник с 0,69% до нов рекорден връх на затваряне от 7606,45 пункта.

По време на вчерашната американска търговия акциите на три от технологичните гиганти в лицето на Apple, Microsoft и Amazon.com поскъпнаха съответно с 0,8%, с 0,9% и с 1,5%, приключвайки търговията на Уолстрийт в рекордни исторически нива на затваряне. За позитивно настроение в този важен сектор допринася и новината, че по-късно през седмицата компаниите Twitter и Netlix ще бъдат включени в широкия индекс S&P500.

Европейските технологични компании последваха вчерашното рали на Уолстрийт, като индексът Stoxx Europe 600 Technology Net Return нарасна във вторник с близо 2% към нов 17-годишен връх около 725,71 пункта (най-високо негово ниво от т.нар. „дот-ком" бум в началото на новото хилядолетие).

Акциите на холандската компания за процесори ASM International поскъпват с цели 5,71%, на швейцарската AMS AG – с 4,35% и на италианската STMicroelectronics NV – с 3,94%.

Именно подемът в технологичния сектор е в основата на днешното оцветяване в зелено на голяма част от европейските фондови пазари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 парира първоначалния си негативен старт и нараства слабо с 0,2%, докато германският индекс DAX30 се повишава с 0,6%, а френският CAC40 – с 0,25%.

Италианският фонов индекс FTSE100 MIB обаче парира сутрешния си отскок с 0,5% и вече се понижава с 0,66%, тъй като инвеститорите не реагираха позитивно на първата официална реч на новия премиер на страната Джузепе Конте преди гласуването на неговото правителство от Сената.

Британският индекс FTSE100 пък се понижава с 0,6% в резултат на поскъпване на лирата стерлинг спрямо долара и еврото след по-добри от очакваното проучване за активността в сферата на услугите във Великобритания.

Въпреки солидното представяне на технологичните компании, търговията на акции в останалите сектори не е толкова позитивна. Акциите на нискотарифната самолетна компания easyJet се понижават с близо 2%, на Air France-KLM падат с цели 4,45%, а на компанията-майка на British Airways – International Consolidated Airlines Group – с 2,8% след серия негативни анализи за въздухоплавателната индустрия като цяло в момент на високи петролни цени.

Акциите на Royal Bank of Scotland се понижават с близо 5% към 2,68 паунда за акция, след като късно снощи правителството на Великобритания продаде 7,7% от държавния дял от близо 70% в британската банкова институция.

Междувременно пазарите на акции на Уолстрийт отварят с нови, макар и по-предпазливи повишения. Технологичният индекс Nasdaq Composite напредва с 0,2% към 7625 пункта, като погледът на инвеститорите вероятно ще бъде отправен към неговия рекорден връх от 7637,27 пункта, достигнат за кратко към средата на месец март.

Индексите DJIA и S&P500 обаче се колебаят около вчерашните нива на затваряне, когато те нараснаха съответно с около 0,7% и с 0,5%.

Прочетена 372 пъти

Станете почитател на Класа