Високите цени на петрола не са трайни

Високите цени на петрола не са трайни
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    17.05.2018
  • Сподели:

Според Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) ралито на „черното злато" към стойност от 80 долара за барел представлява краткосрочен скок, предопределян от геополитическата обстановка, а не от недостиг на запаси. Това посочиха четирима представители на организацията, което е знак, че тя не бърза да променя политиката си за съкращаване на добива.

Най-големият производител в картела – Саудитска Арабия, смята, че всеки кратък, тласкан от спекулации, скок в цените не е достатъчна основа за стимулиране на производството, съобщава източник на ОПЕК, запознат с позицията на кралството пред Ройтерс, цитиран от Investor.bg.

Според него подобно решение може да бъде взето, след като ръстът е бил тласкан от данни, сочещи за отражение върху резервите.

Четиримата представители на картела посочват, че последното увеличение в цените е дошло по-скоро от притесненията за американските санкции срещу Иран и напрежението в Близкия изток, отколкото от внезапно свиване на баланса между предлагането на петрол и търсенето му.

„Цените са високи просто заради напрежението", заяви един от източниците, пожелал анонимност.

От миналата година насам стойността на петрола отбелязва повишение благодарение на споразумението между ОПЕК и други страни производителки, включително Русия, за съкращаване на добива. От началото на споразумението през януари 2017 г. цените са нараснали с 40%.

Международният бенчмарк Брент достигна във вторник цена за барел от 79,47 долара – най-високата от ноември 2014 г., преди отново да се понижи до 78 долара за барел. Според някои експерти от ОПЕК цените може да нараснат още повече, преди да се понижат.

Стойността на „черното злато" може да „превиши 80 долара и след това да се смъкне", посочва един от източниците. Според други стойността все още не е достатъчно висока, за да буди притеснения.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обвини ОПЕК в „изкуствено" увеличаване на цените, засилвайки натиска върху производителите за успокояване на пазара.

Картелът и неговите съюзници съкращават производството на петрол с 1,8 млн. барела дневно, което представлява почти 2% от световното производство, като програмата им ще продължи до края на 2018 г. Министрите на петрола от групата ще се срещнат отново на 22-23 юни, за да направят актуална оценка на политиката си.

Към момента страните от ОПЕК не са се обединили около една конкретна цена за петрола. Саудитска Арабия през последната година беше една от страните, подкрепящи по-високите цени. Кралството се надява на цена за барел от 80 или дори 100 долара, посочват източници на Ройтерс.

Иран от своя страна иска по-ниски цени от тези на Рияд, като вече заяви, че износителите трябва да се стремят към цена от 60 долара за барел, за да могат да ограничат увеличения американски добив.

Прочетена 553 пъти

Станете почитател на Класа