Покачване на инфлацията в САЩ

Потребителските цени в САЩ се повишиха през април по-слабо от очакваното и въпреки, че техният растеж на годишна база беше най-добрият от февруари 2017-а година, днешните данни сякаш не оправдават прогнозите за по-солидно ускоряване на инфлацията във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,2% спрямо март, когато се понижи с 0,1%, показват данни на Департаментът по труда, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за повишение на цените с 0,3 на сто.

На годишна база американската потребителска инфлация се ускори очаквано до 2,5% от 2,4% през март, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2017-а година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши с едва 0,1% при очаквания за негов растеж с 0,2%, като на годишна база основна инфлация нарасна за втори пореден месец с 2,1%, но при прогноза за нейни ускоряване до 2,2 на сто. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна малко над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Днешните по-слаби данни сякаш не потвърждават, че инфлацията в САЩ набира по-сериозна скорост с оглед на рекордно ниската безработица, затягащият се трудов пазар и относително добрата икономическа експанзия.

Това означава, че Фед може би няма да се наложи да предприеме по-агресивно повишаване на основната си лихва до края на годината и сякаш поставя под въпрос следваща подобна стъпка на заседанието на централната банка през юни.

Станете почитател на Класа