ОПЕК почти изпълни целите си

ОПЕК почти е изпълнила задачата си да изчисти международното петролно пренасищате, което предизвика най-голямото понижение на цените в индустрията за цяло едно поколение, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Според данните в момента са останали само 10% от излишъка в петролните резерви, като ОПЕК и нейните партньори, сред които и Русия, съкратиха добива повече от първоначално предвиденото на фона на увеличаващо се търсене. За това допринесе икономическата криза във Венецуела, която нанесе удар по добива на петрол в страната, както и по-значителни от очакваното съкращения на производството в най-големия член на картела Саудитска Арабия.

От началото на миналата година Организацията на страните износителки на петрол и Русия са начело на усилията на петролните производители за съкращаване на излишъка, който беше тласнат от американския шистов добив.

По-рано тази седмица фючърсите на суровия петрол в Ню Йорк достигнаха до най-високата си стойност от три години насам, придвижвайки се към цени от 70 долара за барел, след като политическото напрежение в Близкия изток заплаши да затегне добива още повече.

От МАЕ посочват в месечния си доклад, че не могат да обявят от името на ОПЕК изпълнението на мисията, но ако техните прогнози се окажат верни, то това почти е постигнато.

В момента петролните резерви в развитите държави са едва 30 млн. барела над средните за пет години – мярката, която ОПЕК използва, за да оценява дали пазарите са балансирани, посочват още от МАЕ. Това е почти десетократно намаление от 300 млн. барела, когато групата започна своите съкращения.

Световните резерви са напът да се свият до 600 000 барела дневно до края на годината. В резултат на това още следващите месец-два запасите могат да спаднат под средните за пет години.

Но независимо от това колко близо са ОПЕК и съюзниците му до изпълнението на своята задача, Саудитска Арабия настоява за удължаване на съкращението с аргумента, че съкращенията трябва да продължат, за да се гарантира, че пазарите са достатъчно добре балансирани.

Макар страните членки на ОПЕК да се съгласиха да намалят производството с около 1,2 млн. барела дневно реалното съкращаване миналия месец беше с 60% по-голямо. Заедно 14-те члена на картела са произвели дневно по 31,83 млн. барела през март – най-ниските им стойности от почти три години.

По-широката група на ОПЕК и неговите съюзници, известна като ОПЕК+, е намалила производството си с почти 2,4 млн. барела дневно – повече от общия им ангажимент за 1,8 млн. барела, посочиха още от МАЕ.

Агенцията остави без промяна прогнозите си за международните доставки и търсене за 2018 г. от стойностите от март.

Станете почитател на Класа