Ръст на износа ни за Китай

Ръст на износа ни за Китай
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    09.03.2018
  • Сподели:

Усилията ни са насочени към интензифициране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в Представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.

Събитието беше организирано от Н.П. г-н Джан Хайджоу, посланик на Китай в България и се проведе в новата сграда на Китайското посолство, съобщават от пресцентъра на кабинета, съобщиха от министерството на икономиката.

Заместник-министър Борисов, заяви, че е налице голям потенциал, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „През 2017 г. българският износ за Китай достига 715 щ.д., като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база. Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски долара, като нараства с близо 8%", изтъкна зам.-министър Борисов.

По думите му друго убедително доказателство за потенциала на сътрудничество между двете страни е големият брой български фирми, които участват в днешното събитие.

„В глобален аспект предстой развитието на някой тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим синергия и сътрудничество въпреки това разстояние" заяви зам.-министър Борисов.

В последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Тенденцията в следващите години показва, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни продукти в световен мащаб. България има необходимият потенциал да изнася качествени храни и селскостопански продукти за Китай, минерална вода и напитки.

„За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени", изтъкна зам.-министър Борисов.
„Един от най-добрите начини китайският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е редовното участие в специализираните търговски панаири и изложби", подчерта икономическият зам.-министър.

Той допълни, че предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители.

Събитието ще бъде изцяло ориентирано към вносители от цял свят, а министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира.

Прочетена 590 пъти

Станете почитател на Класа