Спряха търговете за газовата връзка с Гърция

Поръчката за избор на инженер-консултант на строежа на газовата връзка с Гърция отново е прекратена. Причината е, че двете фирми, които вече обжалваха процедурата, го правят отново пред Комисията за защита на конкуренцията. От проектната компания ICGB потвърдиха забавянето. Спрян е и търгът за доставка на тръби за изграждането на трасето от Стара Загора през Хасково до Комотини – заради жалба на строителна фирма. Това личи от заведените в антимонополния орган искове.
На 23 януари двете фирми - винарната "Вини България" и имотната фирма "Некст Инвест" - отново са внесли жалби КЗК. в поредната си жалба, те пак визират разяснения на възложителя на поръчката – проектната българо-гръцко-италианска компания за реализацията и експлоатацията на интерконектора "Ай Си Джи Би". От статута на исковете през КЗК става ясно, че е иницииран процес.
Спрян, заради внесена на 31 януари жалба, се оказва и търгът за доставка на тръби за газопровода на стойност 60 млн. евро без ДДС. Този път претенции към процедурата има фирмата "Феникс Инженеринг Груп" ЕООД, която се занимава със строителна дейност, саниране, ВиК и други. Фирмата е с регистриран капитал от 10 лв. и за 2016 г. отчита загуба от 71 хил. лв. от дейност. Тя внася иска си ден преди изтичането на срока на подаване на заявления за участие в първата фаза на търга - подбора за допускане до конкурса, за да се провери дали потенциалните кандидати отговарят на предварителните изисквания. "Феникс Инженеринг Груп" също като двете от другата поръчка, е недоволна от дадени три разяснения по поръчката от страна на възложителя.
Тези обстоятелства и предизвиканото от тях забавяне на тръжните процедури поставят под въпрос намеренията на правителството всички планирани пет обществени поръчки за реализацията на интерконектора да приключат в следващите месеци, за да може в края на българското европредседателство – на 28 юни, да се направи първа копка на строежа на тръбата.

Станете почитател на Класа