България пак 47-ма

България пак 47-ма
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    03.02.2018
  • Сподели:

За втора поредна година България продължава да заема 47-о място според индекса за икономическа свобода на фондация "Херитидж" за 2018- година, определян за близо 180 държави от цял свят.
Общият индекс за икономическата свобода в нашата страна е на ниво от 68,3 пункта, като бележи слабо повишение с 0,4 пункта спрямо предходната година благодарение на известно подобрение във финансовото здраве и на ефективността на съдебната система, се посочва в новият доклад на фондацията "Херитидж", поместен в сайта на организацията (https://www.heritage.org). Тези подобрения компенсират влошаване на индексите, оценяващи правителствената почтеност, бизнес свободата и свободата на пазара на труда.
Трябва да се има предвид, че за изготвянето на общата оценка се използват 12 критерия, сред които свобода в бизнеса, търговията, инвестициите и труда, както и правителствени разходи, данъчно бреме, съдебна ефективност и други.
Само в рамките на Европа, по този показател за икономическа свобода България заема 23-то място от общо 44 държави, като цялостната оценка за нашата страна е малко под ниска от средната за региона, но в същото време доста над средната за света.
Фондация "Херитидж" отбелязва, че за да се постигне прехода от централизирана, планирана икономика към по-либерална и пазарно ориентирана икономика, правителствата на България предприеха значителни реформи, които включват приватизация на държавните предприятия, либерализация на търговията и укрепване на данъчната система. Държавният дълг продължава да бъде добре управляван. Въпреки благоприятният инвестиционен режим обаче, включително ниският плосък корпоративен данък, продължава да има значителни предизвикателства, се посочва в последния доклад на фондацията. Корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да спъват инвестиционния климат и икономическите перспективи на България, смятат от фондация "Херитидж".
В рамките на Европа, България попада в групата на страните с умерена икономическа свобода, като непосредствено пред нашата страна са Малта, Полша, Армения и Румъния, докато точно зад нас са Кипър, Белгия и Унгария.
Индексът за икономическа свобода на фондация "Херитидж" се изготвя съвместно с агенция "Уолстрийт Джърнъл" и обхваща 180 икономики по целия свят.
В последната класация няма съществени промени сред лидерите и аутсайдерите, като най-висок е индексът за икономическа свобода на Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. Най-назад в класацията по икономическата свобода са Куба, Венецуела и Северна Корея.
От по-значимите европейски икономики на най-предно място в световната класация са Швейцария (с четвърта позиция) и Великобритания (с осма позиция). Според индексът за икономическа свобода Германия заема едва 25-та позиция в света и едва 14-та

Прочетена 403 пъти

Станете почитател на Класа