Петролът стигна 70 долара

Петролът достигна $70 за барел в Лондон за първи път от три години, тъй като намаляването на продукцията от ОПЕК и нарастващото търсене изтриха глобалния излишък, съобщи Блумбърг.
Фючърсите за сорта Брент, използван при ценообразуването на повече от половината от световния петрол, нараснаха с 1,2% до най-високата стойност от 4 декември 2014 г. Цените се покачиха след най-дългите спадове на запасите в САЩ през зимата за десетилетие.
Възходът на петрола показва, че ОПЕК и нейните съюзници са успели да излязат от "дупката", предизвикана от ръста на шистовия петрол от САЩ. Цените също бяха подкрепени от опасения от нарастващото политическо напрежение в страните членки на ОПЕК Иран и Венецуела.
Брентът с доставка през март поскъпна до $69,90 за барел на лондонската борса ICE Futures Europe.
С ръста на цената на петрола ОПЕК може да попадне в капан, който се е стремял да избегне. Повишаването на цените прави производството от шисти в САЩ конкурентно както на Саудитска Арабия, така и на Русия, като продукцията вероятно ще надхвърли 10 милиона барела дневно следващия месец и 11 милиона преди края на 2019 г., според прогнозите на Администрацията за енергийна информация.
Иран предупреди, че групата рискува прегряването на пазара с цените на петрола на сегашните нива. Членовете на ОПЕК не се стремят от цени на Брента над $60 за барел, тъй като има потенциал за повече шистов добив, заяви иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, според информационната служба на министерството "Шана".

Станете почитател на Класа