Монеро – криптовалута на престъпниците

Биткойн губи блясъка си за някои от най-ранните си и най-запалените си фенове - престъпниците, които се насочват към новата виртуална валута монеро, пише Блумбърг.
Цените на валути като монеро, създадени с цел да избягват проследяването, се покачиха по-бързо през последните два месеца, тъй като правоприлагащите органи разширяват използването на софтуерни инструменти за наблюдение на хората, които използват биткойн. Голям брой аналитични фирми като Chainalysis се справят все по-добре с откриването на връзки на дигитални портфейли с престъпници и предупреждават за това борсите и банките, като предотвратяват превръщането им в традиционни пари.
Европол алармира преди три месеца с доклад, в който написа, че "други криптовалути като монеро, етереум и Zcash се радват на популярност в цифровото подземно пространство." Онлайн изнудвачи, които използват рънсъмуеър, започнаха да изискват плащания в тези валути, за да ги накарат да освободят засегнатите компютри. На 18 декември хакери атакуваха до 190 000 базирани на WordPress сайтове на час, за да ги накарат да произвеждат монеро, според компанията за сигурност Wordfence.
Цената на монеро се е увеличила четворно до $349 през последните два месеца на 2017 г., което е два пъти повече от поскъпването на биткойн.
В случая с монеро престъпниците го използват, защото основната технология на биткойн може да работи срещу тях. Неговият блокчейн, цифровият ордер, който стои зад валутата, щателно записва кои адреси изпращат и получават транзакции, включително точното време и сума - данни, които да се използват като доказателство и разкриване на престъпниците.
Но стартиралата през 2014 г. монеро шифрова адреса на получателя в своя блокчейн и генерира фалшиви адреси, за да закрие истинския подател. Технологията ѝ също така прикрива сумата на транзакцията.
Неговият основен конкурент, Zcash - за който не е известно, че има сериозна криминална база, може да предложи още по-добра защита на личните данни. Вместо да създава фалшиви адреси за скриване на подателите, той криптира истинския им адрес. Това прави невъзможно идентифицирането на подателите чрез търсене на връзка в адресите, използвани в множество транзакции, за да се определи истинската - уязвимост за монеро.

Станете почитател на Класа