Европейският маратон на Нинова. Знаци и въпроси

Никой от високопоставените европейски водачи няма да приеме лидер, на когото му изтича мандатът. Това е индиректна подкрепа на линията „Нинова” в БСП

За първи път лидер на опозицията ва България бе приет в рамките на два дни от всички висши представители на европейските институции в Брюксел. 

В средата на седмицата, на 5 и 6 февруари, успоредно със срещите на върха на правителствените  ръководители на страните членки на ЕС, които обсъждаха многогодишната финансова рамка на Съюза и Европейския зелен пакт, председателят на БСП Корнелия Нинова предприе ударен политически маратон - срещна се с всички отговорни фактори на европейската политика и власт:

- законодателна - с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев;

- изпълнителна – с вицепрезидента на Европейската комисия, комисаря за утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас;

- местна  - в Комитета на регионите в Европа;

- съдебна  - с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши;

- социална – в Икономическия и социален комитет, където са най-големите работодатели и инвеститори и  работническите профсъюзи;

- с лявото политическо семейство - с председателя на Парламентарната група на социалистите в Европа Ираче Гарсия.

Впечатляващ маратон, наситен с обмяна на мнения по най-важните въпроси за страните от ЕС и конкретно за България: Зеления пакт и готовността на България за четвъртата в историята на стария континент мегасделка за Европа, работата на местната власт в европейските структури, правосъдие, европейска и национална сигурност, икономически и социални партньорства

.

Както и да го погледнеш – темите и участните в разговорите навяват усещането, че това е вид „премиерска” визита на опозиционен лидер. Показателен е фактът,  че Нинова е първият български политик приет от главния прокурор на ЕС – Лаура Кьовеши. Трудната за комуникация румънка, за среща с която се чака дълго време, направи сериозен жест към Нинова. Председателят на Европейския парламент Сасоли също демонстрира симпатия и уважение към председателя на БСП.

Има и още един детайл – лидерът на българската опозиция получва светкавачно поисканите от нея срещи точно в този напрегнат период, когато всички обсъждат бюджета на ЕС. За три дни Нинова успява да влезе в натоварените графици и на Кьовеши, и на Сасоли, и на Схинас. Евродепутатите ни са изненадани от коридора, който се отваря на председателя на БСП на най-високо ниво в Брюксел.

Трябва да се отбележи и новата атмосфера в европейските институции, които точно в този момент се обръщат с особено внимание към българската левица и нейния лидер –  в Брюксел вече го няма комичният Юнкер, който събираше подигравателни коментари, няма го Туск, няма я Меркел, има нови играчи с ново усещане за правене на политика.

Това дава основание да се направят няколко извода:

Първо, във вътрешно-партиен аспект  - с тази европейска обиколка на Нинова рухва тезата, че БСП е антиевропейска партия. Никой няма да  приеме на такова високо равнище партиен лидер, ако той е антиевропеец или пък партията му е антисистемна.

Рухва и митът, че социалистите в Европа не искат БСП – теза, която някои упорито прокарваха във връзка с твърдо отстояваната от БСП позиция срещу Истанбулската конвенция.

Срещите на Нинова дават знак и за предстоящата вътрешно-партийна изборна кампания в БСП. Никой от високопоставените европейски водачи няма да приеме лидер, на когото му изтича мандатът. Това е индиректна подкрепа на линията „Нинова” в БСП. Учудващо е, че по време на разговорите европейските партньори са показали удивителна информираност за процесите в левицата у нас.

Второ, вътрешно-политическо аспект – във всички разговори Нинова е била питана така: какво ще направите по тази и тази тема, ако спечелите изборите; каква би била вашата управленска позиция по зелената сделка, по кохезионнаjd политика, по селскостопанските споразумения и т.н. А това се теми от премиерска компетентност, които изискват сериозна управленска визия.

Трето, европейски аспект -  и в ЕП, и в ЕК партньорите в разговорите с Нинова са подчертали много ясно, че в Европа има нов екип, нови хора с нови идеи и ново управление. Което на техния дипломатичен език означава рестарт и промяна в курса на ЕС.

Четвърто, в геополическия сблъсък между Русия и САЩ, който се разиграва сега в България, европейският вектор остана празен. Нинова правилно оцени, че това е важната ниша за бъдещето на страната, и правилно се вклини в нея.

Ще успее ли България да се впише в този нов повей от Европа, предстои да видим. Важното е, че в Европа искат да чуят и гласа на опозицията като структурен елемент за решаването на проблемите в страната.

 

Валерия Велева

 

Станете почитател на Класа