За „сделката на века“ - F-16 Block 70

„Сагата“ със закупуването на нови самолети за българските ВВС започнала преди няколко години, като че ли върви към своето завършване. На 4 юни т.г. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ обяви, че сделката е одобрена и максималната цена за осемте изтребителя F-16 Block 70, които България иска да придобие, както и оборудването за тях ще е около 1.673 млрд. долара, или приблизително 2.925 млрд. лв. От информацията, обаче, не става ясно дали максимално одобреният бюджет включва ДДС или не.

 

(Вж. https://www.capital.bg/politika_i_ ikonomika/bulgaria/2019/06/04/3915739_maksimalnata_cena_na_f-16_za_bulgariia_ nabubna_ s_nad_1/)

 

Тук ще припомним, че първоначално бе предвидено максималният бюджет за покупка на изтребители да е 1.8 млрд. лв. с ДДС. Но парламентът вдигна това ограничение и гласува мандат на правителството свободно да се договаря със САЩ. В този смисъл окончателната сума, която трябва да плати българският данъкоплатец е все още неясна.

Междувременно след като Атлантическият съвет на България (АСБ) обяви, че F-16 е правилният избор, същият предупреди, че „руските фактори се домогват до провал на сделката за F-16.“ Убеждаването на обществото, че Родината ни не само има нужда от превъоръжаване на ВВС, но това трябва да стане с американски самолети, продължи с публикуване на мнението на представителя на корпорацията Lockheed Martin – производител на F-16 в средствата за масова информация у нас. Така например този представител – Джеймс Робинсън заявява, че ще получим F-16 на цена като Словакия и Бахрейн. Съответно като дата за получаване на 8-те самолета се посочва 2023 година.

По този повод бившият командващ на НАТО ген. Брийдлав е запитан „какво е най-добре да прави страната ни в периода, докато бъдат произведени първите F-16 – да поддържаме старите си МиГ-29 или да поискаме от НАТО помощ за съвместна охрана на въздушното пространство?“ Генералът отговаря, че „не давам съвети на държавите как да постъпят.

 

“(https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/01/18/3376953_shte_poluchim_f-16_na_cena_kato_slovakiia_i_bahrein/).

 

Генерал Брийдлав, обаче, припомня, че „всички говорят за член 5 от договора за НАТО (гарантиращ колективна отбрана), но обикновено забравят за член 3, който изисква отделните държави да полагат достатъчно усилия да се отбраняват и сами. "Отбраната започва вкъщи" – казва той.(пак там).

И така, като че ли точката е сложена над „i“ и няма място за повече дискусии. Е, вярно някои фактори ни подсказват, че в днешната обстановка Русия е опасност за България. Т.е., след като 15 години след влизането ни в НАТО по признание на редица експерти армията ни в този си вид не може да е гарант нито на териториалната цялост, нито на независимостта на Отечеството ни, се тръгва на превъоръжаване, при което даже на несъобразителните се казва в пряк текст какъв е скритият замисъл и мотивацията за това превъоръжаване. (вж. интервю с о.р. генерал Съби Събев пред Канал 3, 08.05.2019 „Трябва да предприемем адекватни действия срещу засилената военна дейност на Русия“,

 

вж.в http://kanal3.bg/news/93823-Gen.-Sabev%253A-Balgariya-modze-da-razpolodzi-PVO sistema-%20Peytriat%20-%2528VIDEO%2529).

 

Но въпреки фанфарите по повод на „успешното превъоръжаване с F-16 и предвид заплахата да бъда сметнат за „руски агент“ от Атлантическия съвет на България, видни представители на който, “загрижени“ за националната сигурност на страната ни предложиха на нашата територия да бъде разположено ядрено оръжие, ще се опитам да изразя определени съмнения в дадения избор, както и в необходимостта такива огромни средства да изтичат от страната ни.

Не, тези съмнения не поставят под въпрос качествата на изтребителя F-16. Както е известно при неотдавнашия сблъсък между Индия и Пакистан самолет 3-то поколение Миг-21 свали един изтребител F-16. Самият F-16 е 4-то поколение, масовото производство на който започва през 1978 година. Т.е. той е „батко“ на „остарелия“ Миг-29, все още е на въоръжение у нас, чието масово производство тръгва през 1984 година. Но да се надяваме, че F-16 Block 70 ще бъде модернизиран поне до равнище 4++, нали?!

Съмненията ни не са свързани и с цената на F-16 Block 70. Макар че си струва да припомним, че САЩ подариха на Египет, който не е член на НАТО, 25 самолета F-16. А на България, която е член на НАТО и на територията на която има цели 4 американски бази, уж съвместни, нима Щатите не могат да направят подарък поне 8 самолета, като компенсация за това, че нищо не плащат за тези бази?

Нашите съмнения нямат общо и с издигани през годините на сагата с изтребителите идеи вместо нападателно оръжие, каквото е F-16, да се закупят зенитни ракетни комплекси, като, например, С-400, каквито купи Турция, също член на НАТО.

Нито пък се съмняваме в нуждата от това да имаме силна и въоръжена по съвременен начин армия и ВВС. Да определено сме за мир и сътрудничество като средство срещу днешната стратегия на хаоса. Но сме реалисти и добре разбираме, че който не храни своя армия ще трябва да храни чужда.

Определено съмненията, които ни тревожат, се позовават на член 3 в договора за НАТО. Това е този член, който, както казва генерал Брийдлав, изисква отделните държави да полагат достатъчно усилия да се отбраняват сами. И тук си задаваме въпрос: Нима тези огромни средства не бе по-добре да се инвестират в нашия военно-промишлен комплекс (ВПК)? Става дума за разработката на безпилотни летателни апарати като оръжие на бъдещето, гарантиращо значително по-добри бойни възможности при много по-ниски разходи, а най-вече с понижен риск за човешкия фактор.

Навремето нашата страна бе безспорен световен шампион в авиомоделизма. Разработката на робото-технически комплекси на въздушна, земна и морска платформа е изключително перспективно направление, което определено би дало тласък не само на ВПК, но и на цялата българска индустрия в различни области – „софт“ и „хардуер“, изкуствен интелект, нови материали и прочее, и прочее. Би било стъпка към неоиндустриализацията на Родината ни по пътя към т.нар. „Четвърта индустриална революция“. Би създало работни места, запазване и развитие на талантите, на „сивото вещество“ на България. Би формирало възможности за износ на високотехнологична продукция...би, би...!!!

Но на дискусията е сложен край. Всичко друго по тълкуването на Атлантическия съвет на България е „интриги на Русия“. Но в края на краищата България е свободна страна и всеки има право на съмнения и мнение, нали...?

 

https://pogled.info

Станете почитател на Класа